«Ens creiem universals (i no ho som)»

Compartim amb vosaltres un article on s’esmenta a la Patsilí Toledo del Grup Antígona:

«Patsilí Toledo, jurista xilena i membre del grup d’investigació de la UAB en dret i gènere Antígona, ens fa una defensa de l’ús dels Drets Humans des d’Amèrica Llatina. Xile ha estat un país on s’ha utilitzat molt el marc dels Drets Humans per a denunciar a la dictadura de Pinochet. Ella entén que és una eina útil i necessària. “És cert que dret és una institució patriarcal però o treballem en aquest àmbit o ens n’anem “al monte”, és a dir, crear el nostre món a part. A Amèrica Llatina és possible renunciar a l’estat, aquí és molt difícil”.

La jurista ens parla també de la relació problemàtica dels activistes de l’Estat espanyol amb els Drets Humans. “Els Drets Humans permeten avergonyir estats”. “És important que com a societat ens prenguem seriosament aquests valors i plantegem aquestes crítiques. A l’Estat espanyol tristament la transició no va contemplar la veritat com un element fonamental. A Xile de veritat n’hi ha hagut, per altra banda, de justícia n’hi ha hagut molt poca. Aquí a Espanya, per altra banda, estem pagant les conseqüències d’haver renunciat a una veritat històrica. Aquesta és important per construir un discurs de valors comuns”. Segons Toledo els Drets Humans serien un bon marc per a lluita per a la memòria històrica».

http://www.elcritic.cat/blogs/sentitcritic/2018/02/20/ens-creiem-universals-i-no-ho-som/