Grup de recerca Antígona

Rocío Medina Martín

Rocío Medina Martín

Investigadora postdoctoral de l’Àrea de Filosofia del Dret de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). És Doctora en “Drets Humans, Desenvolupament y Interculturalitat» per la Universidad Pablo de Olavide (Sevilla) i Llicenciada en Dret per la Universitat de Sevilla al 2002. Va ser professora de la Universidad Pablo de Olavide a l’Àrea de Filosofia del Dret (2008-2018), en matèries com Filosofia Política, Drets Humans. Pensament Polític Feminista i Filosofia del Dret als graus de Dret, Ciències Socials i Sociologia. A més a més és professora en postgraus especialitzats en diferents universitats nacionals i a la Universidad Pablo de Olavide.

Les seves principals línies d’investigació acadèmica han estat les teories crítiques dels drets humans, les noves teories crítiques de l’emancipació social, les epistemologies post-colonials i decolonials, i, en concret, les genealogies i propostes dels feminismes decolonials.

Els col·lectius amb els que ha anat construïnt el seu camí intel·lectual i activista han estat sobretot dones refugiades i joventut saharauí als camps de Tindurf (Argèlia), amb feministes i immigrants a l’Estat espanyol i amb persones desplaçades internes a Colòmbia.

Professora convidada en universitat nacionals i en països com Costa Rica o Colòmbia, ha realitzat estances d’investigació al Instituto de Estudios Políticos de la Universitat de Antioquia (Medellín, Colòmbia), i a la Universitat de Harvard, Cambridge (Mass., USA).

Entre les seves publicacions destaquen articles acadèmics i de premsa en les temàtiques anteriorment citades. També és autora o coautora del llibre sobre «Etica y Educación para la Ciudadanía» (Algaida, 2007), entre altres títols com “Activismo académico en la causa saharaui” (Aconcagua, 2014) o “Mujeres saharauis: tres tuizzas para la memoria de la resistencia” (Aconcagua, 2016).

rocio.medina@uab.cat